Нека Ви разкажем

НАШАТА ИСТОРИЯ

"Римляните твърдели, че виното има златист цвят като русите коси на местните девойки, вкусът му бил като техните устни, а опиянението, което давало,
било омайно като любовта им.“

От нашите лозя се раждат запомнящи се вина, защото са създадени с много любов и грижа в лозята.

При нас ще сте у дома си!

С древния български сорт Червен мискет са лозята, които започваме да възстановяваме, за да го запазим, преди повече от двайсет години. Малко по-късно откриваме нов селектиран български сорт Евмолпия, който по мнения на специалисти би се развивал чудесно в нашите условия. Засаждаме 80 декара Евмолпия и вече имаме два български сорта - единият за производство на бели вина, а другият - на червени. Плодовете от лозята ни дълги години са предпочитани от български винопроизводители. През тези години в екипа се специализират отлични лозари – хора отдадени с любов на работата си, които познават растенията като свои деца. С това богатство зад себе си – специалисти и лозя, Тодор Опрев - собственик и агроном по професия, се вдъхновява да затворим цикъла на производство и да изградим изба.

Идеята е възприета и аплодирана от негови колеги и съмишленици, които подават ръка и не след дълго идеята е реалност. Още същата година (2006) е реализирана и първата реколта с огромното желание, професионализъм и ентусиазма на Стелиян Русков – технолог, Илиян Алексиев – помощник-технолог, Елза Йоргова – лаборант, както и целия екип на фирмата.

Изключителното разположение на лозята, почвата и климатът са чудесни условия за отглеждане на сорта Траминер, който се развива добре в малко райони на страната. Това е причина този сорт да попадне в нашата селекция. Каберне совиньон и Шардоне са другите два сорта, които засаждаме като популярни класически, които имат потенциал да се развиват с отлични показатели на тези терени при специфичните климатични условия на Крайдунавската низина.

Нашата цел е да разкрием богатството и многообразието на подбраните сортове, като усъвършенстваме техниките и технологиите за производство на вино.

Мисията ни е да създаваме характерни, индивидуални, впечатляващи вина от избраните сортове, като се стремим да запазваме качеството в годините.

Винарска изба „Опрев“- Вино от Добруджа

Водени от идеята, че българските сортове грозде имат потенциал за развитие и могат да заемат достойно място както на местния, така и на външните пазари, в лозята на избата се отглежда традиционният български сорт Червен мискет и новият сорт Евмолпия.

От чуждите сортове са застъпени елитните бели сортове Траминер и Шардоне, а от червените – популярният сорт Каберне Совиньон.

 

ЗА НАС


Винарна „Опрев“ е семейна изба, където ще бъдете посрещнати с радост от нейните домакини.

Собственикът ѝ /г-н Опрев/ ще сподели с вас своите познания за виното и неизменно ще ви запали с откровеното си родолюбие и привързаност към българската земя и Добруджа.

Избата се намира в добруджанското село Добротица, на 36 км от гр. Силистра. Тя е спечелила репутация в региона със своите чисти сортови вина и запазено високо качество.

Екипът на избата споделя идеята, че качеството на виното започва от лозята. В него се отразяват уникалните характеристики на тероара, подбора на сортове и отношението към природата.

Грижата за лозята, гроздето, почвата, както и използването на добри земеделски практики в лозарството, са неизменна част от целия процес на производство.

 

ИЗБА


Тя е модерна производствена структура, с напълно затворен цикъл на производство – от гроздето до бутилката вино.

Винарска изба „Опрев“ е създадена през 2006 г. и е естествен завършек на една от дейностите, с които се занимава нейният собственик – Тодор Опрев - лозарство.

Стратегията на фирмата е собствените лозя да осигуряват необходимото грозде за преработка, за да се гарантира качеството и екологичността от суровината до готовата продукция.

Друг акцент в стратегията на фирмата е контролът върху производствените техники, както и контролът по време на производствения процес. Оборудвана е с лаборатория, която отговаря за качеството на процесите и високия стандарт на вината. Разполага с линии за бутилиране на стъклени бутилки и пълначна машина за Bag in Box.