Градът със забележителна история

СИЛИСТРА

 

Всички гости на Винарска изба „Опрев“ могат да се потопят в древната история на град Силистра, както и да посетят близки исторически и природни забележителности.


Силистра (36 км)

Градът е със забележителна история и тук можете да се почувствате част от нея.

Ето и някои от местата, които не бива да пропускате.

Исторически музей – Силистра


Историческият музей в Силистра съхранява и представя историята на Силистра и околността от дълбока древност до днес. Музеят отваря врати за пръв път на 11 януари 1899 г. Представени са две експозиции - археологическа и етнографска. Музеят съхранява паметници на римската и средновековната българска култура, които имат национално и световно значение. Част от музейната експозиция са и няколко обекта край Силистра като Археологическия резерват Дуросторум-Дръстър-Силистра, турския форт Абдул Меджиди, Тракийски скален комплекс и др.

НААР “Дуросторум-Дръстър-Силистра”


Дуросторум в превод означава "яка крепост" и датира като селище от IV век пр.н.е. Национален архитектурно-археологически резерват “Дуросторум-Дръстър-Силистра” представлява антично селище със стратегическо значение през I век. Смята се, че селището е било процъфтяващо през този период. При управлението на Омуртаг тук е била изградена Дунавската резиденция на българските ханове. Градът пада под турско робство през 1388 г.

Крепостта Дръстър е една от най-древните крепости, разположени на територията на България. Останките от някогашното ѝ величие могат да се наблюдават в околностите на град Силистра. Вероятното ѝ предназначение е било тракийско укрепление.

Според исторически сведения градът и крепостта са били в разцвета си в първите 2-3 века от новата ера, като тогава са носели името Дуросторум, а през 238 г. крепостта бива унищожена от нахлулите карпи. Пред VI век градът възкръсва с нова сила след заселването на славяните, които му дават името Дръстър.

Силистренска гробница


Силистренската гробница е сред най-известните творения на античната цивилизация. Смята се за един от най-красивите и ценни художествени и архитектурни паметници на късноантичната епоха у нас. Гробницата се състои от правоъгълна камера, като вътре има изобразени геометрични фигури, образи на хора и животни, семейна двойка и прислугата ѝ. Стенописите са много добре запазени – почти невредими. Според историци и археолози това е била гробницата на виден римлянин-езичник, като за положението му в обществото се съди както по богатата украса, така и по изобразената грамота, връчена му от императора.

Крепостта “Меджиди табия”


Меджиди табия е крепост, намираща се южно от Силистра, част от османската фортификационна система, използвана по време на Кримската и Руско-турската война. Крепостта е построена през периода 1841 - 1853 г. През 1847 г. бива посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена — Меджиди табия. Има формата на шестоъгълник и достига до 8 метра височина. Намиращият се непосредствено до нея ров е служил за препятствие и маскировка.

Айдемирски манастир “Покров Богородичен”


Айдемирският манастир “Покров Богородичен” е девически манастир и се намира в близост до село Айдемир, на около 7 км от Силистра. До него се стига по отбивка вляво от главния път Силистра-Русе. В църквата могат да се видят портретите на 12 светци, мощите на Св. Тезий, както и колекцията от т. нар. стъкленици от различни краища на света. Днес манастирът се обитава от игуменка Йоанна и една нейна помощница.

Катедрален храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел


Катедрален храм “Св. св. първоапостоли Петър и Павел”
Църквата “Св. св. първоапостоли Петър и Павел” в Силистра е построена след Кримската война от майстори, от водещите за този период Дряновска архитектурна школа. Стенописите са дело на известния български художник проф. Кожухаров.
През 2001 г., по време на посещението си в България, папа Йоан Павел II дари на християнската общност в Силистра част от свещените реликви на св. Дасий. Мощите (кости от дясното рамо) са положени в мраморни кутия-саркофаг, който се съхранява в църквата. Това са единствените открити досега автентични мощи на светец мъченик от раннохристиянски времена, чието име се знае.
Катедрален храм “Св. св. първоапостоли Петър и Павел” в Силистра е обявен за паметник на културата.

Крайдунавски парк “Силистра”


Крайдунавският парк в град Силистра се намира по брега на река Дунав. Паркът е една от красивите забележителности в града и едно от любимите места на местните. Предназначението му е главно за отдих и за разходки по брега на реката. На територията на парка са разположени пейки, беседки, детски площадки, фонтани и руини от римски крепости.

Природен Резерват „Сребърна“ ( 18 км. )


Природен резерват „Сребърна“ (18 км)
Природен резерват „Сребърна“ се намира край село Сребърна, на 16 км западно от Силистра и на 2 км южно от река Дунав. В природонаучния музей може да се види експозиция от препарирани обитатели, а поставената в самото блато камера позволява пеликаните да бъдат наблюдавани от самия музей. Флората и фауната на резервата са изключително разнообразни. Забранени са всякакви дейности, като преминаването на хора е само по обозначените пътеки. В очите на австрийския пътешественик Феликс Каниц, езерото „Сребърна“ преди повече от век е било „Елдорадо на блатните птици“. Най-голямото си признание резерватът получава през 1983 г., когато е предложен за включване в Списъка на световното културно и природно наследство.