Градът със забележителна история

СИЛИСТРА

 

Всички гости на Винарска изба „Опрев“, могат да се потопят в древната история на град Силистра, както и да посетят близки исторически и природни забележителности.


Силистра (36 км.)

Градът е със забележителна история и тук можете да се почувствате част от нея.

Ето и някои от местата, които не бива да пропускате.

Исторически музей – Силистра


Историческият музей в Силистра съхранява и представя историята на Силистра и околността от дълбока древност до днес. Музеят отваря врати за пръв път на 11 януари 1899 г. Представени са две експозиции - археологическа и етнографска. Музеят съхранява паметници на римската и средновековната българска култура, които имат национално и световно значение. Част от музейната експозиция са и няколко обекта край Силистра като Археологическия резерват Дуросторум-Дръстър-Силистра, турския форт Абдул Меджиди, Тракийски скален комплекс и др.

НААР Дуросторум Дръстър Силистра


Дуросторум в превод означава "яка крепост" и датира като селище от 4 век пр.н.е. Национален архитектурно-археологически резерват Дуросторум-Дръстър-Силистра представлява антично селище със стратегическо значение през 1 век. Смята се, че селището е било процъфтяващо през този период. При управлението на Омуртаг тук е била изградена Дунавската резиденция на българските ханове. Градът пада под турско робство през 1388 г.
Крепостта Дръстър е една от най-древните крепости, разположени на територията на България. Останките от някогашното й величие могат да се наблюдават в околностите на град Силистра. Вероятното й предназначение е било тракийско укрепление.
Според исторически сведения градът и крепостта са били в разцвета си в първите 2-3 века от новата ера, като тогава са носели името Дуросторум, а през 238 г. крепостта бива унищожена от нахлулите карпи. Пред VI век градът възкръсва с нова сила след заселването на славяните, които му дават името Дръстър.

Силистренска гробница


Силистренската гробница е сред най-известните творения на античната цивилизация. Смята се за един от най-красивите и ценни художествени и архитектурни паметници на късноантичната епоха у нас. Гробницата се състои от правоъгълна камера като вътре има изобразени геометрични фигури, образи на хора и животни, семейна двойка и прислугата и. Стенописите са много добре запазени – почти невредими. Според историци и археолози това е била гробницата на виден римлянин, езичник, като за положението му в обществото се съди както по богатата украса, така и по изобразената грамота, връчена му от императора.

Крепостта Меджиди табия


Меджиди табия е крепост, намираща се южно от Силистра, част от османската фортификационна система, използвана по време на Кримската и Руско-турската война. Крепостта е построена през периода 1841 - 1853 г. През 1847 г. бива посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена — Меджиди табия. Има формата на шестоъгълник и достига до 8 метра височина. Намиращият се непосредствено до нея ров е служил за препятствие и маскировка.

Айдемирски манастир Покров Богородичен


Айдемирски манастир Покров Богородичен е девически манастир и се намира в близост до село Айдемир, на около 7 км от Силистра. До него се стига по отбивка вляво от главния път Силистра-Русе. В църквата могат да се видят портретите на 12 светци, мощите на Св. Тезий, както и колекцията от т. нар. стъкленици от различни краища на света. Днес манастира се обитава от игуменка Йоанна и една нейна помощница.

Катедрален храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел


Църквата "Св. апостоли Петър и Павел" в Силистра е построена след Кримската война от майстори, от водещите за този период, Дряновска архитектурна школа. Стенописите са дело на известния български художник проф.Кожухаров. 
През 2001 г. по време на посещението си в България папа Йоан Павел II дари на християнската общност в Силистра част от свещените реликви на св. Дассий. Мощите (кости от дясното рамо) са положени в мраморни кутия-саркофаг, който се съхранява в църквата Свети Петър и Павел. Това са единствените открити досега автентични мощи на на светец-мъченик от ранно християнски времена, чието име се знае.
Катедрален храм Св.св.първоапостоли Петър и Павел в Силистра е обявен за паметник на културата.

Крайдунавски парк Силистра


Крайдунавският парк в град Силистра се намира по брега на река Дунав. Паркът е една от красивите забележителности в града и едно от любимите места на местните. Предназначението му е главно за отдих и за разходки по брега на реката. На територията на парка са разположени пейки, беседки, детски площадки, фонтани и руини от римски крепости.

Природен Резерват „Сребърна“ ( 18 км. )


Природен резерват „Сребърна“ се намира край село Сребърна, на 16 км западно от Силистра и на 2 км южно от река Дунав. В природонаучния музей може да се види експозиция от препарирани обитатели, а поставената в самото блато камера позволява пеликаните да бъдат наблюдавани от самия музей. Флората и фауната на резервата са изключително разнообразни. Забранени са всякакви дейности, като преминаването на хора е само по обозначениете пътеки. В очите на австрийския пътешественик Феликс Канц, езерото „Сребърна“, преди повече от век е било „Елдорадо на блатните птици“. Най-голямото си признание резервата получава през 19983 година, когато е предложен за включване в Списъка на Световното културно и природно наследство